BIJENWAS RECEPT & WERKWIJZE

Het voordeel van bijenwas is dat het prima uitsmeert en de randjes drogen niet uit. Bijenwas is ook te mengen met brooddeeg. De verhouding maakt daarbij niet uit. Het is een kwestie van smaak hoe soepel je het deeg wilt hebben. 
Op deze pagina staan twee recepten, de eerste is van bijenwas namaakweefsel zoals beschreven in het LOTUSleerboek. De tweede is een recept van een LOTUSslachtoffer, dit recept gebruikt hij altijd en heeft hij erg goede ervaringen mee. Ik heb zelf inmiddels diverse recepten uitgeprobeerd, maar ik moet zeggen: deze werkt écht het prettigste!

Benodigdheden recept 1:

Benodighdeden voor ± 4 kilogram bijenwas:

Werkwijze:

  • Doe de olie in een oude pan samen met de bijenwas en verwarm dit tot 70 graden Celsius. 

  • Als de bijenwas helemaal gesmolten is, voeg dan voorzichtig al roerende de bloem toe. Wees hierbij voorzichtig. De bloem gaat een reactie met de was aan en dat resulteert in heftig schuimen.

  • Laat de was al roerende afkoelen to 40 graden Celsius en kneed dan alles goed tot een soepel deeg.

Kleuren:

  • Het kleuren van bijenwas is hetzelfde als bij brooddeeg.

  • Met het kleuren van de bijenwas moet worden gewacht tot het moment dat de bijenwas moet worden gebruikt. De kleur wordt verkregen door enkele druppels sojasaus en een mespuntje kunstbloed in het brooddeeg te kneden. Eventueel nog wat sojasaus en kunstbloed toevoegen tot de juiste huidkleur is verkregen. Enkele alternatieven voor de kleuring van bijenwas zijn: opgeloste geconcentreerde oploskoffie, kerrie of koenjitpoeder en blauwe verdunde inkt. 


Benodigdheden recept 2:

Benodighdeden voor ± 350 gram bijenwas, (een handvol):

  • 100 ML zonnebloemolie

  • 50 gram bijenwaspastilles

  • 100 gram bloem (evt wat extra om extra toe te voegen)

  • 100 gram tapiocameel

Werkwijze:
Olie en bijenwas in een pannetje met een dikke bodem doen en tot 90 graden verwarmen. Als de was gesmolten haal je de pan van het vuur en spatel je de bloem en het tapiocameel er goed doorheen.
Als alles zo ver afgekoeld is dat je het nog net vast kan pakken, goed kneden. Uitsmeren van het deeg doe je met vaseline of glycerine. 

Let op dat je een stevige metalen lepel of roerstaaf gebruikt, want een houten pollepel breekt uiteindelijk (zeker bij het maken van grote hoeveelheden) Naar keuze kán nog bloem toegevoegd worden, want dat geeft een steviger resultaat. Dit kun je ook doen als het al redelijk afgekoeld is, én naar eigen behoefte. 

Het deeg smeert naadloos uit. Kan jaren in je koffer blijven zonder te bederven. (wordt wel harder, maar met even kneden of de magnetron is het zo weer zacht) Door het uitmeren met glycerine vloeit het bloed goed uit en gaat het niet 'parelen'.

Kleuren:
Kleuren van het deeg vind ik zelf het gemakkelijkste met poeders: cacaopoeder, instantkoffie-poeder, bloedpoeder, kerriepoeder etc. Het voordeel van poeder ten opzichte van vloeibare kleurstoffen is dat je deeg niet plakkerig wordt.
Het beste kan je thuis het deeg al een eind voorkleuren. Als je het te lang kneed wordt het namelijk (tijdelijk) zacht.

De pan kun je achteraf schoonmaken door hem te vullen met water en aan de kook te brengen. Leeg gooien, uitwrijven met keuken papier.

Succes!

Sorteer op
  • De LOTUSshop - Bijenwas Pastilles Wit 100 gram
    De LOTUSshop - Bijenwas Pastilles Wit 100 gram

    Bijenwas Pastilles Wit, geschikt voor het maken van bijenwas-namaakweefsel. Dit namaakweefsel kan gebruikt worden net als brooddeeg om wonden mee te maken voor het realistisch acteren bij een EHBO-les en/of BHV-oefening.

    € 6,95
© 2015 - 2024 De LOTUSshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel