BROODDEEG RECEPT & WERKWIJZE

Recept:

  • Bloem (witte patentbloem)
  • Zout 
  • Zonnebloemolie
  • Water
  • Wijnsteenzuur (kaliumtartraat / natriumtartraat) of citroenzuur
  • Pannetje
  • Garde
  • Theelepel
  • Eetlepel

Werkwijze:

  • U doet 1 kopje bloem, een 1/4 kopje zout en 1 theelepeltje wijnsteenzuurpoeder in een pannetje (bij voorkeur met antiaanbaklaag) en mengt dit goed door elkaar. Vervolgens roert u er een 1/2 eetlepel zonnebloemolie en 1 kopje water door.
  • Flink kloppen met een garde tot alle klontjes verdwenen zijn. Dan zet u het pannetje op een kleine pit van de gasbrander. Voortdurend blijven roeren. Na enige minuten al plakt de massa aan elkaar. Blijf echter roeren tot een zeer vaste massa ontstaat. Dan moet het pannetje van het vuur worden genomen, waarna het mengsel (als het nog warm is) goed moet worden gekneed.
  • Na het kneden drukt u het brooddeeg plat en legt dit op de huid op de plaats waar de wond of zwelling moet komen. Controleer of de kleur van het brooddeeg overeenkomt met de kleur van de huid. Als dit het geval is, kan het brooddeeg worden aangebracht. 

Verwerking:

  • De benodigde hoeveelheid brooddeeg hangt af van de grootte van de na te bootsen wond of de zwelling.
  • Gebruik niet te veel brooddeeg.
  • Breng het niet te dik op. 
  • Met de vingers wordt het brooddeeg op de huid goed vastgedrukt. Met een in water of vaseline gedoopte (brede houten) spatel wordt het namaakweefsel op de huid uitgestreken. Let hierbij vooral op het goed wegwerken van de randen. 

Kleuren:

  • Met het kleuren van brooddeeg moet worden gewacht tot het moment dat het brooddeeg moet worden gebruikt. De kleur wordt verkregen door enkele druppels sojasaus en een mespuntje kunstbloed in het brooddeeg te kneden. Eventueel nog wat sojasaus en kunstbloed toevoegen tot de juiste huidkleur is verkregen. Enkele alternatieven voor de kleuring van brooddeeg zijn: opgeloste geconcentreerde oploskoffie, kerrie of koenjitpoeder en blauwe verdunde inkt. 

Bewaren: 

  • Kneed kleine ballen ter grootte van een golfbal. Doe deze ballen na verder afkoeling in een plastic zakje en doe dit zakje met brooddeegballen in een goed afsluitbaar plastic doosje. Door het zout van het wijnsteenzuur (tartraat) blijft het brooddeeg langere tijd goed en behoeft dus niet in de koelkast te worden bewaard. 
  • Om te voorkomen dat het brooddeeg indroogt, is het raadzaam het aangebrachte brooddeeg te voorzien van een dun laagje vaseline. Na het aanbrengen moet met een sponsje of een niet al te ruwe handdoekl zachtjes op het brooddeeg worden gedrukt, waardoor de waterdruppels en glans van de vaseline verdwijnen. Tevens wordt hiermee bereikt dat de huidstructuur in het weefsel wordt aangebracht. 
Sorteer op
  • Wijnsteenzuur 25 gram
    Wijnsteenzuur 25 gram

    Zuiver wijnsteenzuur is nodig bij het maken van brooddeeg, wat zorgt voor een betere houdbaarheid. Verkrijgbaar in twee hoeveelheden (25 gram en 100 gram).

    € 2,95
© 2015 - 2024 De LOTUSshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel